
Galerija

Surova zelenjava ni le hrustljav prigrizek, ampak prava zakladnica hranil. Toplota pri kuhanju pogosto zmanjša vsebnost nekaterih vitaminov in encimov, ki jih naše telo nujno potrebuje.
Prav zato številni nutricionisti svetujejo, da v svoj jedilnik vključimo več neobdelane, sveže zelenjave. Zelenjava, zaužita neposredno z vrta, ohrani največ zdravilnih učinkov, obenem pa navduši z živahnimi okusi in prijetno teksturo.
Predstavljamo osem vrst zelenjave, ki so najokusnejše in najbogatejše s hranili, ko jih zaužijemo surove. (Podatki so splošne narave; hranilne vrednosti se lahko razlikujejo glede na svežino, sorto in način priprave.)
Hrustljavo korenje vsebuje več beta-karotena v surovi obliki kot kuhano. To močno antioksidativno snov telo pretvori v vitamin A, ki krepi vid in imunski sistem.
Poleg tega surovo korenje vsebuje veliko vlaknin, ki spodbujajo prebavo. Njegova naravna sladkost ga naredi za idealen prigrizek, tudi otroci ga obožujejo.
Dodajte ga naribanega v solate ali narezanega na palčke za hrustljavo osvežitev.
Pisane paprike izgubijo večino vitamina C med kuhanjem, zato jih je najbolje uživati surove. Rdeče paprike vsebujejo celo več vitamina C kot pomaranče!
Njihova sladkasta aroma in hrustljava tekstura so odlične v solatah, sendvičih ali kot prigrizek. Rumene, oranžne in rdeče paprike so običajno slajše od zelenih.
Narežite jih na trakove ali jih dodajte v sveže salse in mediteranske jedi.
Surov brokoli vsebuje več sulforafana, spojine, ki spodbuja naravne razstrupljevalne procese v telesu. Kuhanje pri visokih temperaturah to snov močno zmanjša.
Cvetovi surovega brokolija imajo prijeten okus in so odličen dodatek k pomakam ali solatnim prelivom. Mnogi ga celo lažje prebavijo kot kuhanega.
Razdelite ga na cvetke in ga postrezite s humusom ali jogurtovim prelivom.
Sveži listi špinače so polni folne kisline, železa in vitamina K – hranil, ki se delno izgubijo pri kuhanju. Mladi listi imajo nežnejši okus, zato so primerni tudi za tiste, ki sicer špinače ne marajo.
Odlična je kot osnova za zelene smutije, hladne solate ali kot dodatek v sendviče za več hranil in barve.
Surovo zelje je bogato z vitaminom C in encimi, ki spodbujajo prebavo. Ne preseneča, da iz njega pripravljajo fermentirane jedi, kot sta kislo zelje in kimči.
Njegova hrustljava tekstura doda prijetno nasprotje v solatah, blag okus pa se lepo ujema s sladkimi in slanimi sestavinami. Vijolično zelje vsebuje še antioksidante antocianine.
Narežite ga na drobno za klasično solato ali ga kombinirajte z jabolki in orehi za zimsko različico.
Kumare so večinoma sestavljene iz vode, zato odlično hidrira telo. Poleg tega vsebujejo kalij in vitamin K – največ prav v olupku, zato jih je priporočljivo jesti neolupljene.
Njihov blag, osvežilen okus je popoln. Nekatere kumare imajo tanjšo lupino in manj semen.
Uporabite jih v osvežilnih napitkih ali solatah iz žit.
Pekoče redkvice vsebujejo glukozinolate, snovi, ki podpirajo delovanje jeter in splošno zdravje. Te spojine so najbolj aktivne v surovi obliki.
Njihov oster okus popestri dolgočasne solate, hkrati pa ponuja prijeten »crunch«. Izbirate lahko med blagimi ali izrazitejšimi sortami.
Narežite jih na tanke rezine ali jih postrezite cele z malo masla in soli kot klasičen francoski prigrizek.
Hrustljava stebla zelene vsebujejo naravni natrij, kalij in vlaknine, ob tem pa imajo izjemno malo kalorij. Z vsakim grižljajem naravno čistite tudi zobe.
Surova zelena vsebuje snovi, ki lahko zmanjšajo vnetja v telesu. Ne zavrzite listov – so užitni in polni okusa.
Napolnite stebla z arašidovim maslom ali jih nasekljajte v solato iz tune ali piščanca.
Uživanje surove zelenjave je eden najpreprostejših načinov, kako telesu zagotoviti več vitaminov, encimov in vlaknin brez dodatnih kalorij.
Naj bo to prigrizek, solata ali dodatek k sendviču, naravna hrustljavost in svežina zelenjave bosta poskrbeli, da se boste počutili lahkotno, zdravo in polni energije.