
Galerija

Dolgo so znanstveniki opozarjali, da je uživanje rdečega mesa povezano s povečanim tveganjem za raka.
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ga je prek svoje agencije za raziskave raka (IARC) uvrstila med »verjetno rakotvorna za človeka«.
A nova, precej odmevna raziskava zdaj postavlja to prepričanje pod vprašaj. Kanadski znanstveniki namreč trdijo, da bi lahko živalske beljakovine celo zmanjšale tveganje za smrt zaradi raka.
Agencija IARC že vrsto let opozarja, da so rdeče meso – torej govedina, svinjina, jagnjetina in ovčetina – verjetno rakotvorni.
Predelani mesni izdelki, kot so slanina, hrenovke, salame in paštete, pa so uvrščeni med potrjeno rakotvorne.
To temelji na številnih raziskavah, ki so pokazale povezavo med uživanjem rdečega mesa in povečanim tveganjem za raka debelega črevesa in danke. Zato večina strokovnjakov priporoča omejevanje njegovega vnosa.
A raziskovalci z Univerze McMaster v Kanadi so zdaj ugotovili nekaj presenetljivega, ljudje, ki zaužijejo več živalskih beljakovin, naj bi imeli celo nižjo umrljivost zaradi raka. Vendar preden hitite po klobase ali zrezek, velja pogledati podrobneje, kako so raziskavo sploh izvedli.
Raziskovalci niso analizirali le rdečega mesa, ampak so upoštevali celoten vnos »živalskih beljakovin«. Sem sodijo rdeče meso, perutnina, ribe, jajca in mlečni izdelki.
To je pomembna razlika, saj so nekatere vrste rib, zlasti mastne, kot sta skuša in sardine, znane po zaščitnem učinku pred rakom.
Zaradi takšnega združevanja različnih živil v eno skupino bi lahko raziskava zaznala zaščitne učinke rib in določenih mlečnih izdelkov, ne pa nujno tudi neškodljivosti rdečega mesa.
Mlečni izdelki so v raziskavah o raku pogosto neenotno obravnavani. Nekatere študije kažejo, da zmanjšujejo tveganje za raka debelega črevesa, druge pa nakazujejo, da bi lahko povečali tveganje za raka prostate. Takšna mešana slika kaže, kako previdni moramo biti pri splošnih zaključkih o »živalskih beljakovinah«.
Raziskavo je financiralo ameriško Združenje rejcev goveda (National Cattlemen’s Beef Association), kar pri številnih strokovnjakih vzbuja dvome o morebitnem vplivu mesne industrije. Poleg tega raziskovalci niso ločeno preučevali vpliva predelanega in nepredelanega mesa, razlika, ki je po mnenju znanstvenikov ključna.

Predelano meso, kot so klobase, hrenovke in mesni narezki, je v številnih študijah povezano z višjim tveganjem za raka kot sveže meso. Poleg tega raziskava ni obravnavala posameznih vrst raka, zato ni jasno, ali naj bi domnevni zaščitni učinek veljal za vse oblike raka ali le za določene.
Raziskava je zajela tudi rastlinske vire beljakovin, kot so stročnice, oreščki in izdelki iz soje (npr. tofu). Ti po rezultatih študije niso pokazali izrazitega zaščitnega učinka pred smrtnostjo zaradi raka. To je v nasprotju s številnimi dosedanjimi raziskavami, ki so rastlinsko prehrano povezovale z manjšim tveganjem za nastanek raka in drugih bolezni.
Kljub temu to ne zmanjšuje pomena rastlinske hrane, ki je bogata z vlakninami, antioksidanti in drugimi zaščitnimi snovmi, pomembnimi za zdravje.
Tudi če bi bile ugotovitve nove raziskave pravilne, to ne pomeni, da lahko meso uživamo brez omejitev. Pretirano uživanje rdečega mesa ostaja povezano s povečanim tveganjem za bolezni srca, sladkorno bolezen in druge kronične bolezni. Ključ do zdravja je v zmernosti in raznolikosti.
Prehranska znanost je zapletena, ljudje ne jemo posameznih hranil, temveč raznolike kombinacije živil v okviru svojega življenjskega sloga. Zato strokovnjaki poudarjajo pomen uravnotežene prehrane, ki vključuje različne vire beljakovin, veliko zelenjave in sadja ter čim manj predelane hrane.
Nova kanadska raziskava je vsekakor odprla zanimivo razpravo o vlogi mesa v prehrani, a daleč od tega, da bi prinesla dokončen odgovor. Za zdaj ostaja najbolj veljaven nasvet star in preprost: zmerno, raznoliko in uravnoteženo, pri vsakem obroku, je na koncu poudaril Ahmed Elbediwy, višji predavatelj klinične biokemije in biologije raka, Univerza Kingston.