Praznik topliškega jabolka od 10. do 16. oktobra je ena najlepših jesenskih prireditev, ki so jo tokrat na osrednjem trgu Dolenjskih Toplic pripravili že sedemnajstič. Na številnih, s soncem obsijanih stojnicah so lokalni kmetje ponujali pridelke, od medu do zelenjave, krompirja, zelja, klobas ter seveda jabolk, ki pa jih je letos zdesetkala spomladanska zmrzal.
Delavnice in predavanja so potekali že med tednom, tako so denimo prikazali stiskanje jabolk v sok in prikazali določanje zrelosti plodov. Strokovnjak Marjan Grah je imel predavanje o do okolja primerni in smotrne rabe lesne biomase v energijske namene.
Velja omeniti že peto ocenjevanje domačih sadnih sokov in sadnih kisov. Sicer so z raznolikimi delavnicami poskrbeli tudi za zabavo otrok, Društvo Kočevarjev staroselcev pa je praznovalo 25-letnico delovanja – svojo kulturo ohranja tudi s folkloro, in na trgu je nastopila njihova folklorna skupina. Tej so sledili rock'n roll plesalci plesnega društva PAN in hiphop plesalci. Tako je vsak obiskovalec dobil nekaj zase.
Seveda sta največ pozornosti pritegnili kmečka tržnica in razstava kmečkih pridelkov in izdelkov iz žit, sadja in zelenjave.
Pretežka svinjska repa
Čeprav je bila letošnja trgatev zaradi poletnega sonca med zgodnejšimi v zgodovini, so vinogradniki pripravili mošt, ki se v tem času prileže h kostanju. Po njem je zadišalo že na daleč. Prvič pa so letos pripravili ocenjevanje najtežjih in največjih pridelkov. Ocenili so sedem pridelkov, od najtežjega krompirja do najdaljšega korena. A vse ni šlo gladko, kmet Franc Novinec je prinesel tako težko svinjsko repo, da tehtnica ni potegnila in je niso mogli stehtati.
Naj jesenski pridelki Najtežji sladki krompir je pridelal Silvo Prijanović – 2180 g Najdaljši koren ima Kmetija Bučar – 90,50 cm Najtežjo svinjsko repo ima Franc Novinec – pretežka, da bi jo lahko stehtali Najtežjo repo ima Blaž Šercelj – 1790 g Najtežjo črno redkev ima Kmetija Bučar – 1489 g Najtežjo rdečo peso ima Kmetija Bučar – 1125 g Najtežje jabolko je tudi zraslo na Kmetiji Bučar – Mateja Bučar – 583 g |
Na prireditvi pa vsako leto aktivno sodelujejo tudi članice Društva podeželskih žena Dolenjske Toplice, kamor je vključenih kar 116 kmetic oziroma gospodinj, med njimi je tudi pet možakarjev. Letos so v sodelovanju z Zvezo kmetic in kmetijsko-gozdarskim zavodom pripravile že tretje državno tekmovanje v jabolčnem zavitku. Na natečaj je prispelo 67 vzorcev po domače štrudlja. Vemo, da domači, tradicionalni jabolčni štrudelj po Dolenjskem praviloma pripravljajo gospodinje, a letos so svojega spekli in poslali na oceno tudi trije moški, Drago Zupančič iz Meniške vasi, Rajko Verdelj iz Savinjske doline in še en Dolenjec, Borut Žarn.
Postavile rekord
Strokovna komisija v sestavi Valerija Poreber, Betka Verščaj in Anica Janko Oblak je ocenila 67 zavitkov, podelili so 23 zlatih, 36 srebrnih in 8 bronastih priznanj. Največ točk, 29,50, je dosegel pirin jabolčni zavitek Metke Zupančič iz Meniške vasi.
Komisija je ugotovila, da so zavitki vsako leto boljši, zlasti je vse boljša dekoracija. Kot nam je povedala predsednica društva Marija Šuštaršič, se dogovarjajo, da bi v pravilnik vnesli določilo, da zavitki ne bi bili posuti s sladkorjem. »Če so, ne vidimo skorje in je težje ocenjevati.«
Hkrati so si letos zadale cilj sestaviti najdaljši jabolčni zavitek v Sloveniji: »Ker so na Koroškem spekli in sestavili 112 metrov, smo si rekle, pa jih prekosimo, in nam je uspelo. Sestavile smo 128 metrov zavitka,« nam pove Šuštaršičeva.