Na Ižanski cesti v Ljubljani, tam, kjer se zavije v Črno vas, je sejmišče Barje, ki je minulo sončno soboto privabilo lokalne ponudnike kmečkih dobrot in rokodelskih izdelkov ter še nekaj tistih, ki so se pripeljali bolj od daleč. Stojnice so obiskali predvsem domačini, tako da je bil sejem namenjen tudi druženju. Za vsak primer je organizator, Turistično društvo Barje, postavil šotor, a streha k sreči ni bila potrebna.
Na jesenski tržnici se lokalnim kmetom pridružijo obrtniki in rokodelci iz vse Slovenije.
Kot nam je povedal predsednik društva Marjan Strle, so prve sejme organizirali, da bi kmetje prodali presežke buč in sadja, pozneje pa je dogodek prerasel okvire in ga v zadnjih letih obiskujejo ponudniki iz vse Slovenije. Tokrat smo poleg lončarja in Ribničana s suho robo srečali Tomaža Pokorna iz Šentvida pri Stični, ki se, odkar je ostal brez službe, preživlja z izdelovanjem lesenih kuhinjskih desk, za katere je treba odšteti od nekaj evrov do nekaj deset evrov, odvisno od velikosti in lesa. Še posebno ponosen je na mizico, za katero je uporabil noge odsluženih litoželeznih peči, tako imenovanih gašperjev, starejši se jih gotovo spomnijo.
Žganica s čilijem, zeliščni čaji
Prišel je tudi kozjerejec Marko, ki na svoji kmetiji ponuja kozje mleko po 3 evre za liter in sir po 25 evrov za kilogram. Jabolčni in vinski kis ima po 2 evra za liter in pol, različne žganice pa po 8 evrov za liter, najbolj zažge tista s čilijem. Tudi buče pridela, prodaja jih po evro za kilogram.
Med okoliškimi kmeti nismo mogli mimo Anice Ilar, ki skorajda ni kmetica, bolj vrtnarica: obdeluje vrt, na njem vzgaja zelišča in zelenjavo. »Predvsem za svojo družino, kar ostane, pa ponudim na kakšnem sejmu pa tudi doma na kmetiji,« nam je povedala gospa Anica, ki iz presežkov pridelane zelenjave pripravlja shranke za zimo, iz zelišč pa različne čajne mešanice, 30-gramska vrečka stane 2,5 evra.
Kmetje so ponujali moko, kašo, marmelado, sokove in sezonsko zelenjavo.
Prav tako majhna je kmetija Pr' Grogc iz Črne vasi, kjer pridelujejo predvsem sadje, zelenjavo in nekaj žita, iz njih pa izdelujejo testenine in pečejo piškote. Sadje predelajo v okusne marmelade, sokove in sirupe: 420-gramski lonček grozdne marmelade je 3,9 evra, ribezove 6,50 evra, jagodne 4,4 evra in slivove 4,2 evra.
Na stojnici kmetije Škrjanc z Iga smo lahko kupili različno polnovredno, polnozrnato moko, kašo in zdrob. Cena za kilogram različnih vrst moke se giblje od 3,2 evra do dobrih 10 evrov, kolikor je treba odšteti za proseno.
Poleg omenjenih živil so ponujali sezonsko zelenjavo, fižol po 8–9 evrov, čebulo po 1,5 evra, česen po 8–9 evrov in krompir po 0,5–1 evra za kilogram.
Mnogi dogodki
TD Barje poleg sejma organizira številne dogodke, zlasti okoljevarstvene, saj si po besedah Marjana Strleta prizadevajo, da bi Barje zapustili vnukom vsaj takšno, kakršnega so dobili od prednikov. Med drugim se pridružijo vsakoletni čistilni akciji Za lepšo Ljubljano in organizirajo pohod po Barju, na katerem udeleženci spoznavajo njegove znamenitosti. |